Koranbrenning og plassering av ansvar

Koranbrenning og plassering av ansvar
Publisert: 06.04.2011

En pastor i en liten menighet i USA går helt på tvers av budskapet til den Gud han hevder å tilhøre. I stedet for å elske, be for og gjøre godt mot sine meningsmotstandere, brenner han Koranen og blir gnisten som tenner et bål av oppstablet frustrasjon i Afghanistan.

Lytt til radiokommentaren


Har pastor Jones og hans menighet ansvar for hendelsene i Afghanistan? Har han, ved å brenne muslimenes hellige bok, fått blod på sine hender? Det synes FNs spesialutsending til Afghanistan Staffan de Mistura å mene, og gir pastoren store deler av ansvaret for menneskelivene som gikk tapt. Dette er svært problematisk, og kan hindre verdenssamfunnet i å ta et oppgjør med muslimsk fundamentalisme som dreper uskyldige mennesker. Ansvaret for opptøyene og drapene må tydelig plasseres hos opprørerne i Afghanistan, ikke hos provokatøren.

Nå går Jones ut og sier at han vurderer “tiltale” mot profeten Muhammed, og vi står dermed i fare for nye opptøyer og tap av liv. Er det mulig å nekte mennesker i å utføre blasfemiske handlinger, eller er ytringsfriheten så viktig for et demokrati at både kristne, muslimer og andre troende må tåle å få sine religiøse følelser krenket?

Svaret gir seg ikke selv og problemstillingen er kompleks, men demokratiet står i fare dersom islamistiske fundamentalister skal definere hvilke ytringer som er lovlige og ikke.

Så bli utfordringen for oss kristne å ta Jesu ord på alvor og elske, velsigne og be for alle mennesker, også dem som begår drap på uskyldige mennesker i andre land.

Les også: Med rett til å gjøre det usmakelige


Ta 5 minutter - annonse
Et skjermfritt møte med Livet

Et skjermfritt møte med Livet

I skrivende stund er jeg litt over halvveis i min skjermfrie uke. Og jeg må innrømme at det er mer krevende enn jeg hadde forventet. Men jeg er overbevist om at det er verdt det.  LES MER
(10.04.2014)
Unnskyld at du føler det slik!

Unnskyld at du føler det slik!

«Vi er veldig lei oss hvis vi har krenket noen med trykket på denne T-skjorten», sier Kristin Fjeld, presseansvarlig for H&M Norge etter at kjeden hadde trukket tilbake T-skjorter med nazistisk symbolikk. Hvor dypt stikker egentlig slike beklagelser?  LES MER
(03.04.2014)
Flere viser filmen om Børre Knudsen

Flere viser filmen om Børre Knudsen

I Tromsø stod folk i lang kø for å se dokumentaren «En prest og en plage». – Det er gledelig å lese filmanmeldelsene i ulike aviser og se at filmen vekker engasjement, sier Linda Askeland i Familie & Medier.  LES MER
(03.04.2014)
Faster fra iPhonen

Faster fra iPhonen

Kamilla (21) sier til TV 2 at hun skal klare seg uten smarttelefonen i 40 dager. Neste uke inviterer Familie & Medier til «Skjermfri uke».  LES MER
(03.04.2014)

Gi Gave

Drømmen: Jesus i mediene

Drømmen: Jesus i mediene


Kan vi forvente at norske tv-kanaler som NRK, TV 2 og TV Norge skal preges av kristen tro? Eller må vi som kristne egentlig bare resignere og ta til takke med de lysglimtene som tross alt finnes i sendeskjemaet?

Les mer

Hva skjer?


 
>Se hele kalenderen
Nettsiden brukte ca. 1 sekund på å laste.Databasekoblinger: 29/28.