SKJERMFRI UKE

Tar du utfordringen?

Det er ingen tvil: Skjermene er kommet for å bli. Og godt er det, vil mange si. Enten det nå er hjemme eller på jobb, har vi mye nytte og glede av de mange mediekanalene.

Men som med alt annet nyttig og morsomt, kan de mange skjermene få større plass i hverdagen enn de fortjener.

Hvert år, i kirkeårets fastetid, oppfordrer vi i deg til å ta en uke fri fra alle skjermer. Skru av og se hva som skjer! Vær kreativ. Bruk tid til fellesskap. Inviter noen på besøk. Prat med hverandre litt mer enn vanlig. Gå en tur i Guds frie natur. Bruk litt mer tid på det som virklig telle i livet.

En skjermfri uke vil ikke automatisk gjøre deg til en mer bevisst mediebruker, men vi er overbevist om at en uke uten skjerm vil gjøre noe med deg.

Dessuten er det alltid lettere om du gjør dette sammen med noen andre. Invitér familie og venner til å være med, så blir det enda morsommere! 

Skjermfri uke 2017 er lagt til 31.mars-7.april, uka før påske. Meld deg på uka på Facebook. Vi gleder oss! 

Vi har også laget nettsiden skjermfri.no for å inspirere til en livsstil med bevisste medievalg. Der kan du blant annet laste ned denne plakaten og andre fine plakater som du kan bruke slik du vil! 

OM SKJERMFRI UKE:

MEDIEKOMMENTARER:

NOEN HAR FORSØKT FØR: 

skjermfri-uke-respons 1skjermfri---fem-barn-og-ingen-tv skjermfri---tid-til--spise-mer-middag

 

TIPS TIL GJENNOMFØRING:

 

ETTERPÅ:

Det er moro å gjennomføre og slå seg litt for brystet og si, ja jeg klarte det. Men det har liten varig endring uten refleksjon. For kanskje noe av det viktigste handler om å oppdage mønstre, oppdage kamper, oppdage arenare der skjermene tar over for noe annet. Kanskje finnes det rett og slett uvaner som er verdt å endre. 

Derfor er det svært nyttig å reflektere litt, både underveis, men ikke minst i etterid.

  • Oppdaget du situasjoner der savnet etter skjermene var stort? Når var dette og hva kan årsaken være?
  • Var det noen ganger der du kjente - her hadde jeg vanligvis "bare sjekket noe"?
  • Dersom du av ulike årsaker benyttet skjerm, hvor fristet var du til å gjøre mer enn det du hadde tenkt?
  • Oppdaget du, eller fikk du fornyet, relasjoner til andre? Oppdaget du noe du før har savnet som skjermen har skygget for?
  • Er det på tide å lage seg en medieplan?

Vinn gavekort på kr.1000,-!

Alle som har hatt «Skjermfri uke», inviteres til å delta i en konkurranse der dere deler erfaringer fra denne uken. Vi håper at deres erfaringer kan inspirere flere til å ta seg noen skjermfrie perioder gjennom året. Vi vil trekke ut to vinnere som vil få gavekort på kr.1000,- hos Stormberg eller brettspill.no. Send inn ditt bidrag til post@fom.no innen 30.mars.

Organsisasjoner og bedrifter

Famile & Medier utfordrer ikke bare enkeltpersoner eller familier til å ha en ukes skjermfri i fritiden. Organisasjoner og bedrifter oppfordres til å ha en skjermfri dag på jobben. Hva en slik dag kan fylles med er naturligvis opp til den enkelte arbeidsplass.